ponedeljek, 15. april 2013

ORANŽNA in ČRNA

Tokrat sem šivala iz oranžnega, črnega in belega filca, sivega ter zlato - oranžnega sukanca ter dveh trakov. Le kaj bo to? Dinozaver?


Ne :) Tole bo ena simpatična žirafa. 


ŽIRAFJE ZANIMIVOSTI

ŽIRAFE (Giraffa camelopardalis - nekoč še imena za žirafo niso poznali, so pa poznali kamele in leoparde) v naravi živijo v AFRIKI v svetlih savanskih gozdovih. Najraje ima AKACIJO (drevo s trni), kjer z dolgim črnim jezikom (45 cm) smuka liste in poganjke. V višino zrastejo do 6 m, tehtajo pa lahko tudi do dve toni.  Živijo od 15 - 20 let. Samica v času svojega življenja lahko skoti povprečno samo 6 mladičev. Imajo roge, tako kot jeleni, na katerih jim ne odmre koža in tako rogovje tudi ne odpade. V enem dnevu spijo manj kot 2 uri.





ZOO LJUBLJANA

V ljubljanskem živalskem vrtu, od koder sem povzela te besede, imajo sedaj 4 samce, ki se imenujejo GAL, RASTKO, CVETKO ter REINHOLD

Pred leti je zaradi starosti poginil 12 - letni IVO, leta 2011 pa so zaradi prebavnih težav izgubili tudi MAKSA. * Ne hranite živali v živalskih vrtovih, kjer je to prepovedano z razlogom!

REINHOLD je marca 2011 prispel v ZOO Ljubljana in je letos 11. aprila praznoval svoj 11. rojstni dan.
GAL je izmed vseh najdlje v ZOO Ljubljana in je letos v 9. letu starosti, RASTKO in CVETKO pa v 6. letu starosti.


ZDAJ PA ŠIVANJE

Vsaka žirafa ima edinstven vzorec lis in po tem vzorcu se med seboj prepoznavajo. Tako ima tudi naslednja poseben vzorec in posebne barve - še oči sta si različni, tako da z enega profila vidi na daleč, na drugem pa stvari bolj od blizu ;)

Iz črnega filca sem izrezala obliko žirafe, iz oranžnega pa pege, ki jih bom našila na vsako stran.

 

Prej in potem.



Končna sešita žirafa s prijateljico oranžne polti.


Upam, da ste kaj novega izvedeli o žirafah in da si boste še kaj prebrali o njih, ker so zelo zanimive in hudomušne, tako kot tale spodaj ;)



***Kje sem prebrala zanimive podatke ter našla tele čudovite fotografije o žirafah?  ZOO Ljubljana , Perla Copernik`s Blog , Secret Hipster


Prijetno toplo sonce vam želim! :)

Natalkakotalka

1 komentar: